Çitalar Ne Yerler, Nerede Yaşarlar?

Çitalar Ne Yerler, Nerede Yaşarlar? Büyük kediler arasında koyu renk gözlü (kahverengi) ve gündüz avlanan tek kedi olan çita ağaca av aramak için çıkar. Avı olacak hayvana, hayvan yemek yemek için başını öne eğdiğinde veya uzak bir yöne baktığında yaklaşır. Avı ona doğru bakarken yere yapışıyor ve hareketsiz durur.

  • Gün boyunca aktif bir hayvan: Özellikle sabah erken, akşamüstü, geceleri dolunay ışığında.
  • Genellikle tek dolaşır.
  • Yavrular 1 yıl anne yanında kalıyor.
  • Bazı erkekler alanlarını 4-6 yıl koruyor. Koalisyonlar daha başarılı.
  • Alanını idrar püskürterek belirliyor. Ama 1-2 günlük eski işaretler dikkate değer görülmüyor.
  • Yani “zaman paylaşımı” sistemi var.
  • Avlamak amacıyla hızlı çıkışlar yapıyor.
  • 2 saniyede 70 km/hız max, 500-600 mt kadar takip yapabiliyor.
  • Ağaca av aramak için çıkıyor.
  • Avını en kuvvetsiz olan grup elemanlarından seçiyor.
  • Başarılı bir av için 30 mt yaklaşmalı ama 100 metreden de deniyor.
  • 30 mt.de avı onun farkına varmamışsa başarılı.

DERİ YEMEZ

Denemelerin 2/7’si başarılı olur.
Avını ön iki pençesini kullanarak devirir. Pençeleri sivri ve kuvvetli, ayrıca hız kazanmasına da yardımcı.
Aslanlar ve benekli sırtlarlar çitaların avlarını çalabilir.
Avını yemeğe derinin ince olduğu kasıktan başlıyor. Sırasıyla kasık, uyluk, karın, diğer uyluk, ön bacakları yer, deri ve bağırsakları yemez.
Zayıf dişleriyle ancak küçük kemikleri çiğneyebiliyor.
Genelde avı küçük tip antiloplar, springbok, impala gibi veya daha büyük antilopların yavruları. Yabani tavşan, kirpi, kuş ta yer. Büyük antilopları takım olarak avlar.
3 erkeğin Suikerbosra Doğal Rezervinde genç bir zürafayı avladıkları bilinir.
Grup halinde avlanırken biri annenin saldırılarını savuştururken diğeri yavruyu avlar.

İDRAR KOKUSU

  • Kızgınlıktaki dişi idranını kokusuyla bunu belli eder.
  • Bu süre içinde erkekler fazlaca idrar ve dışkı ile işaret bırakırlar ve aralarında çekişirler.
  • 1-2 hafta sonra dişi kabulgendir.
  • Dişi erkeğin önüne geçerek onu davet eder ve erkek onun boynunu ısırarak birleşir.
  • Birleşme diğer kedi türleri kadar sık olmaz.
  • Yavrular kör doğar ve anne onları korumak için sürekli yeni yerlere götürür.
    6-8 hafta anne onları taşır.
    3 aylıkken sütten kesilirler.
    5 aylıkken av ile tanışırlar.
    6-7 aylıkken kendi avlarını avlarlar.

YAVRU KİRPİYİ ANDIRIR

Yavrular 3 aylık döneme kadar sırtlarında tüylerle dolaşırlar ve bir kirpiyi andırmaları sayesinde bir şaşırtmaca ile kolay av olmazlar.
İnce-kuş benzeri ses çıkardıklarında: karşılama
Kısa menzilli ses çıkardıklarında “çağrı” anlamına gelir.
Yüksek, gürleyen mırıldama “grubunu selamlama”dır.
Yüksek, tükürüklü ses ve ön ayaklarla yeri eşeleme “ürkütülmüş, saldırıya hazır” anlamını taşır.

Çita (Acinonyx jubatus); Alm. Jagdleopard, Fr. Guepard, İng. Cheetah. Familyası: Kedigiller (Felidae). Yaşadığı yerler: Afrika ve Asya. Özellikleri: Küçük kulaklı, siyah benekli, en hızlı koşabilen etçil bir memeli. Ömrü: 20-25 yıl. Çeşitleri: Yaban ve evcilleri vardır.

Kedigiller ailesinden, saatte 112 km koşabilen en hızlı kara hayvanı. “Gepard” veya “av leopardı” da denir. Afrika’nın Cezayir’inden Asya’nın Hindistan’ına kadar uzanan bölgede rastlanır. Küçük kulaklı, uzun bacaklı olup, sarımtrak kahverengi postu siyah beneklidir. Bazan leopar (pars) ile karıştırılır. Leoparda benekler halkalı, çitada ise doludur. Ayrıca çitanın gözlerinin altından çenelerine doğru birer siyah çizgi uzanır. 75 santimetrelik kuyruğu ile beraber 210 cm boyunda, 50 kg ağırlıktadır.

Yüksek otlar arasında gizlenerek antilop, ceylan, tavşan gibi memelileri avlar. Avına 112 kilometrelik bir hızla saldırır. Bu hızı 400-500 metre sonra düşmeye başlar. Bu mesafe içerisinde yakalanmayan avları pençesinden kurtulabilirler. Çita, tırmanamaz ve tırnaklarını kediler gibi pençenin içine çekemez. Ehlileştirilerek, ceylan ve antilop avında başarıyla kullanılır. Hindistan recaları böyle avlara çok meraklıdır. Avcılar çitayı at sırtında takip ederler.

Belirli üreme mevsimleri olmayıp, her yıl 95 günlük gebelik döneminden sonra gözleri kapalı 2-4 yavru doğurur. Bunların gözleri iki hafta sonra açılır, postları koyu beneklidir. Genellikle yalnız avlanan çitalar, bazan aile topluluğu halinde de avlanırlar. Postu, kürk için beğenildiğinden sayıları hayli azalmıştır.

- Advertisement -
Paylaş
İnternet teknolojileri ve davranış sosyolojisi uzmanı. Seo ve behavior changer olarak internet hayatına devam ediyor. Az mentalist, çok okuyucu. Son internet bükücü...